hoe cool koelen?

Gebruikt u een koelkast, een vriezer of een koelkast met een vriesvak?

Deze toestellen werken dag en nacht en verbruiken 365 dagen per jaar energie. En natuurlijk merkt u aan uw elektriciteitsrekening dat het toestel constant energie verbruikt.

Daarom is het de moeite waard om voor een energie-efficiënt toestel te kiezen wanneer u een nieuw toestel wilt kopen, want hierdoor zal u veel energie en geld uitsparen.

Onze tips en de ecoGator app zullen u helpen bij uw zoektocht naar een toestel dat efficiënt is en voldoet aan uw vereisten.

Welk toestel past het beste bij u?

Energieverbruik, grootte en toebehoren zijn erg belangrijke criteria wanneer u iets koopt. Maar waar u eigenlijk eerst aan moet denken is hoe het toestel gebruikt wordt in uw huishouden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 Een koelkast kopen met of zonder vriesvak?

Als u al over een vriezer beschikt, dan kan u best kiezen voor een koelkast zonder vriesvak. In het andere geval kan u kiezen tussen koelkasten met een geïntegreerd vriesvak of voor een koelkast-vriezer met een apart vriesvak. Voor de bewaring van kleine hoeveelheden raden consumentenverenigingen een vriesvak met een capaciteit van 50 tot 80 liter aan, een capaciteit van 100 tot 130 liter is geschikt voor grote hoeveelheden.

 Kies voor de juiste afmetingen!

De optimale capaciteit van uw koelkast hangt af van hoeveel mensen er in uw huishouden leven. Als beide toestellen tot dezelfde energieklasse behoren, dan verbruikt een grote koelkast effectief meer energie dan een kleine. Deze basisregels helpen u om voor de juiste grootte te kiezen: huishoudens van 1 of 2 mensen kiezen voor koelkasten met een capaciteit van 100 tot 140 liter. Voor elke extra persoon moet u hier gewoon 50 liter bijvoegen.

 Extra functies en toebehoren – Een overvloed aan keuzes.

Door extra’s en accessoires zoals een automatisch ontdooisysteem, CoolPlus of kinderbeveiliging, wordt de aankoopbeslissing er niet gemakkelijker op. Stel een lijst op met de belangrijkste functies die het toestel moet hebben en duid aan welke prioritair zijn.

Let op het energieverbruik wanneer u een koelkast of vriezer koopt.

Hebt u het toestel gevonden dat het meest geschikt is voor u? Laat dan het energieverbruik nakijken voor u het koopt. Het energielabel geeft alle belangrijke informatie weer en vergelijkt verschillende soorten toestellen.

Op dit moment is energieklasse A+++ de beste optie voor koelkasten en vriezers. Op jaarbasis verbruikt een A +++ toestel gemiddeld 20 procent minder energie dan een A++ toestel. Daarom loont het om een beetje meer te betalen voor een duur maar energie-efficiënter toestel. Uw elektriciteitskosten zullen lager zijn dankzij het lagere energieverbruik en wat u meer betaalde verdient u na enkele jaren terug. Als u uitgaat van een gemiddelde levenspanne van 15 jaar, dan kan zo’n toestel u veel geld besparen.

Kerstspecial

De feestdagen komen er aan. Om je te helpen energie te sparen tijdens deze drukke dagen, enkele tips:

Vermijd te veel verpakking

 

  • Gebruik liefst gerecycleerd krantenpapier, geen folies. Laat de kinderen maar los met verf en kleurpotloden om een origneel en leuk resultaat te krijgen.
  • Gebruik zo weinig mogelijk plakband. Zo kan het inpakpapier gemakkelijker nog een keer gebruikt worden. Waarom niet een mooi lintje?
  • Of presenteer je cadeau in een mooie katoenen zak!

Kerstverlichting: licht festival?

 

  • Kerstverlichting kan veel energie opslorpen. Waarom niet kiezen voor Led verlichting? Hoe dan ook, de meest eenvoudige manier om energie te besparen is de kerstboom uittrekken als je gaat slapen.

Een kerstmaaltijd met lokale producten

 

  • Beperk het aantal voedselkilometers. Koop lokale producten voor een origineel en lekker feestmaal.
  • VZW Eva geeft enkele tips om een lekker vegetarische kerstmenus uit te proberen 

 

 

 

 

 

Tips om energie te besparen

Ontdooi op regelmatige basis jouw diepvriezer, zo blijft deze optimaal werken

Snelle ijsvorming in het diepvriescompartiment kan te wijten zijn aan een slechte sluiting . Controleer daarom regelmatig de sluiting aan de deur.

Neem een douche in plaats van een bad

Door een bad te nemen gebruik je drie tot vier maal meer water en energie dan bij een douche. 

Er is 5 kWh elektriciteit nodig om een bad van 150 liter op te warmen. Een douche van 5 minuten verbruikt slechts 50 liter water en dus minder energie.

Gebruik geen screensavers, deze verbruiken veel energie

Met de stand-by modus van je computer bespaart je energie tijdens korte pauzes. Je kan zelf instellen hoe snel je computer in stand-by gaat.

Gebruik LED

LED lampen zijn de meest efficiënte manier om te verlichten

Vervang stap voor stap jouw inefficiënte lampen door LED-lampen. Begin met de lampen die het meest gebruikt worden.

Gebruik het eco-programma van je vaatwas

Eco-programmas zijn de meest efficiënte keuze bij normale vuile vaat. De temperatuur is tussen de 45 en 55°C. Het programma duurt net iets langer maar verbruikt minder energie.